Alati za konfiguraciju sustava u sustavu Windows (2024)

Windows 11 Windows 10 Više...Manje

Windows nudi razne konfiguracijske alate prilagođene potrebama različitih korisnika. Ti ugrađeni alati olakšavaju prilagodbu i nadzor uređaja, što vam omogućuje da promijenite konfiguraciju sustava Windows tako da odgovara vašim preferencama i zahtjevima s preciznošću.

U ovom se članku opisuju ključni alati koje možete koristiti za upravljanje sustavom Windows, a svaki odjeljak ovog članka sadrži sažeti pregled određenog alata. Pronaći ćete kratak opis funkcionalnosti alata, njegove aplikacije i upute za pristup. Taj strukturirani pristup omogućuje brzo prepoznavanje alata koji vam je potreban i razumijevanje kako ga učinkovito koristiti za određene zahtjeve.

Proširite svaki odjeljak da biste saznali više o svakom alatu i saznali kako Windows odgovara početnim i naprednim korisnicima, što svima omogućuje jednostavno optimiziranje sustava.

Alati za konfiguraciju sustava u sustavu Windows (1)

Postavke je glavna aplikacija za prilagodbu postavki sustava Windows i upravljanje njima. Dizajniran je s jednostavnošću, pristupačnošću i lakoćom korištenja, što omogućuje intuitivnije i pristupačnije iskustvo od klasične upravljačke ploče. Aplikacija je organizirana u kategorije da biste se brzo kretali po postavkama i prilagodili ih svojim željama i potrebama.

Aplikacija Postavke neprestano se ažurira radi podrške najnovijim značajkama sustava Windows.

U odjeljku Postavke možete pronaći i pomoć za podršku i otklanjanje poteškoća, što ga čini središnjim središtem za održavanje stanja i funkcionalnosti sustava Windows.

Da biste otvorili postavke, možete koristiti jedan od sljedećih načina:

  • Desnom tipkom miša kliknite Start i odaberite Postavke

  • Korištenje tipkovnog prečaca +I

  • Koristite sljedeću vezu:

    Postavkama

Alati za konfiguraciju sustava u sustavu Windows (2)

Alati za konfiguraciju sustava u sustavu Windows (3)

Upravitelj zadataka aplikacija je koja služi kao nadzornik sustava i upravitelj pokretanja sustava za Windows, pruža uvide u performanse i potrošnju resursa uređaja. Omogućuje vam prikaz pokrenutih aplikacija i upravljanje njima, procjenu opterećenja cpu-a, iskorištenosti memorije, aktivnosti diska i korištenja mreže.

Pomoću upravitelja zadataka možete prekinuti programe koji ne reagiraju, prilagoditi polazne aplikacije i nadzirati aktivne korisničke sesije, osiguravajući optimalne performanse sustava i korisničku kontrolu.

Da biste otvorili upravitelj zadataka, možete koristiti jedan od sljedećih načina:

  • Desnom tipkom miša kliknite Start i odaberite Upravitelj zadataka

  • Korištenje tipkovnog prečaca CTRL+SHIFT+ESC

Alati za konfiguraciju sustava u sustavu Windows (4)

Alati za konfiguraciju sustava u sustavu Windows (5)

Konzola Za upravljanje računalom dodatni je alat za Microsoftovu konzolu za upravljanje (MMC) koji omogućuje centralizirano mjesto za upravljanje raznim komponentama sustava, servisima i postavkama u sustavu Windows. Među ostalim administrativnim zadacima obuhvaća alate za upravljanje diskovima, servisima, uređajima, zajedničkim mapama i korisnicima.

Konzola je osobito korisna za IT profesionalce i napredne korisnike koji moraju obavljati administrativne zadatke na lokalnim ili udaljenim računalima.

Da biste otvorili konzolu Za upravljanje računalom, možete koristiti jedan od sljedećih načina:

  • Potražite ga na izborniku Start

  • Desnom tipkom miša kliknite Start i odaberite Upravljanje računalom

  • Koristite tipkovni prečac +R, upišite compmgmt.msc i pritisnite Enter

Alati za konfiguraciju sustava u sustavu Windows (6)

Preglednik događaja dodatni je alat za Microsoftovu konzolu za upravljanje (MMC) pomoću koji možete pregledavati zapisnike događaja i upravljati njima. Pruža detaljan zapis o događajima sustava, sigurnosti i aplikacija na uređaju sa sustavom Windows, koji mogu biti od neprocjenjive vrijednosti za otklanjanje poteškoća i nadzor stanja sustava.

Preglednik događaja može prikazati informacije kao što su izvor događaja, datum i vrijeme događaja te svi povezani kodovi pogrešaka ili poruke.

Preglednik događaja organiziran je u kategorije kao što su zapisnici sustava Windows, zapisnici aplikacija i servisa i pretplate. Korisnici mogu filtrirati zapisnike prema kriterijima kao što su razina događaja, datum i ključne riječi da bi brzo pronašli relevantne događaje. Preglednik događaja korisnicima omogućuje i spremanje datoteka zapisnika radi analize i izvoza podataka o događaju za vanjsku upotrebu.

Za IT profesionalce Preglednik događaja napredan je alat za dijagnosticiranje problema, reviziju aktivnosti sustava i osiguravanje usklađenosti sa sigurnosnim pravilnicima. Koristi se i za praćenje stanja i stanja poslužitelja i drugih ključnih infrastrukturnih komponenti.

Da biste otvorili preglednik događaja, možete koristiti jedan od sljedećih načina:

  • Potražite ga na izborniku Start

  • Desnom tipkom miša kliknite Start i odaberite Preglednik događaja

  • Koristite tipkovni prečac +R, upišite eventvwr.msc i pritisnite Enter

Alati za konfiguraciju sustava u sustavu Windows (7)

Upravljačka ploča značajka je koja je dugo bila dio sustava Windows. Omogućuje centralizirano mjesto za prikaz i upravljanje postavkama i kontrolama sustava. Kroz niz apleta možete prilagoditi razne mogućnosti, od vremena i datuma sustava do hardverskih postavki, mrežnih konfiguracija i još mnogo toga.Mnoge postavke na upravljačkoj ploči trenutno se migriraju u aplikaciju Postavke, što nudi modernije i pojednostavnjenije okruženje.

Savjet:dok upravljačka ploča i dalje postoji iz razloga kompatibilnosti te da bi se omogućio pristup nekim postavkama koje još nisu migrirane, preporučujemo da koristite aplikaciju Postavke kad god je to moguće.

Da biste otvorili upravljačku ploču, možete koristiti jedan od sljedećih načina:

  • Potražite ga na izborniku Start

  • Upotrijebite tipkovni prečac + R, upišite control i pritisnite Enter

Alati za konfiguraciju sustava u sustavu Windows (8)

Konfiguracija sustava uslužni je program sustava koji omogućuje otklanjanje poteškoća s pokretanjem sustava Windows. Omogućuje prilagodbu postupka pokretanja, uključujući mogućnost omogućivanja ili onemogućivanja softvera, upravljanje servisima za pokretanje i pristup drugim naprednim postavkama sustava. Konfiguracija sustava može biti osobito korisna prilikom dijagnosticiranja problema s performansama ili sukoba softvera jer omogućuje selektivno pokretanje sustava samo s pokrenutim osnovnim servisima i programima.

Uslužni program sadrži nekoliko kartica kao što su Općenito, Pokretanje, Servisi, Pokretanje i Alati, svaka nudi različite funkcije za upravljanje ponašanjem pokretanja sustava. Na primjer, kartica Servisi omogućuje vam onemogućivanje servisa koji možda uzrokuju probleme, a kartica Pokretanje (koja se preusmjerava u Upravitelj zadataka u novijim verzijama sustava Windows) omogućuje upravljanje programima koji se pokreću prilikom pokretanja.

Oprez:Konfiguracija sustava napredan je alat i treba ga koristiti uz oprez. Nepravilno konfiguriranje postavki sustava može dovesti do nestabilnosti sustava ili sprječavanja pravilnog pokretanja sustava Windows. Stoga se preporučuje stvaranje sigurnosne kopije sustava prije promjene konfiguracije sustava.

Da biste otvorili konfiguraciju sustava, možete koristiti jedan od sljedećih načina:

  • Potražite ga na izborniku Start

  • Upotrijebite tipkovni prečac + R, upišite MSConfig i pritisnite Enter

Alati za konfiguraciju sustava u sustavu Windows (9)

Informacije o sustavu uslužni je program sustava koji pruža sveobuhvatan prikaz hardvera, komponenti sustava i softverskih okruženja na uređaju sa sustavom Windows. To je osobito korisno za prikupljanje informacija koje mogu pomoći u dijagnosticiranju problema s konfiguracijom uređaja. Alat, između ostalih, može prikazati velik broj detalja, uključujući instalirani hardver, upravljačke programe sustava, servise i pokrenute procese.

Da biste otvorili informacije o sustavu, možete koristiti jedan od sljedećih načina:

  • Potražite ga na izborniku Start

  • Upotrijebite tipkovni prečac +R, upišite msinfo32 i pritisnite Enter

Savjet:otvorite Informacije o sustavu s administratorskim ovlastima da biste osigurali točno izvješćivanje o upravljačkim programima i servisima sustava.

Alati za konfiguraciju sustava u sustavu Windows (10)

Uređivač registra napredan je alat koji se koristi za prikaz i izmjenu registra sustava. Registar je baza podataka koja pohranjuje postavke niske razine za Windows i za aplikacije koje je odluče koristiti.

Uređivač registra omogućuje promjenu postavki koje nisu izložene u korisničkom sučelju, uključujući pravilnike sustava, instalirane aplikacije i vrste datoteka koje određene aplikacije mogu otvoriti.

Da biste otvorili uređivač registra, možete koristiti jedan od sljedećih načina:

  • Potražite ga na izborniku Start

  • Upotrijebite tipkovni prečac + R, upišite regedit i pritisnite Enter

Oprez:Prilikom korištenja uređivača registra važno je nastaviti s oprezom. Nepravilne promjene registra mogu uzrokovati znatne probleme, uključujući nestabilnost sustava, pogreške aplikacije ili čak onemogućiti pokretanje sustava Windows. Uvijek provjerite jeste li sigurnosno kopirali registar prije bilo kakvih promjena i izmijenite postavke registra samo ako ste sigurni u razumijevanje potencijalnog utjecaja. Preporučuje se da slijedite pouzdane smjernice ili se posavjetovati s IT stručnjakom kada ste u nedoumici.

Alati za konfiguraciju sustava u sustavu Windows (11)

Uređivač objekata lokalnog pravilnika grupe dodatni je alat za Microsoft Management Console (MMC) koji pruža jedno korisničko sučelje putem kojeg se može upravljati svim postavkama objekata lokalnog pravilnika grupe. Koriste ga administratori za konfiguriranje pravilnika za lokalno računalo bez utjecaja na druge korisnike ili računala u mreži. Uređivač obuhvaća širok raspon postavki koje kontroliraju razne aspekte operacijskog sustava, kao što su sigurnosne mogućnosti, ponašanja sustava, postavke korisničkog okruženja i još mnogo toga.

Napomena:Uređivač objekata lokalnog pravilnika grupe nije dostupan u izdanju Windows Home.

Uređivač objekata lokalnog pravilnika grupe posebno je koristan za upravljanje uređajima koji nisu dio domene ili kojima ne upravlja tvrtka ili ustanova. Za uređaje koji su članovi domene, postavkama pravilnika grupe obično upravlja IT odjel. pomoću konzole za upravljanje pravilnikom grupe ili rješenja za upravljanje mobilnim uređajima (MDM). No za lokalne je pravilnike uređivač objekata lokalnog pravilnika grupe alat za prijelaz. Administratorima omogućuje nametanje određenih konfiguracija koje nisu dostupne putem aplikacije Postavke ili upravljačke ploče.

Da biste otvorili uređivač objekata lokalnog pravilnika grupe, možete koristiti jedan od sljedećih načina:

  • Potražite ga na izborniku Start

  • Koristite tipkovni prečac +R, upišite gpedit.msc i pritisnite Enter

Oprez:Promjene unesene u uređivač objekata lokalnog pravilnika grupe mogu znatno utjecati na rad računala, pa se preporučuje da taj alat koriste samo iskusni administratori te da pažljivo planiraju i teste sve promjene prije njihove primjene u proizvodna okruženja.

Alati za konfiguraciju sustava u sustavu Windows (12)

Napredne postavke sustava uslužni je program sustava koji možete koristiti za pristup postavkama i izmjenu postavki koje obično nisu dostupne u odjeljku Postavke ili Upravljačka ploča. Ovaj uslužni program posebno je koristan za IT profesionalce ili napredne korisnike koji moraju konfigurirati svojstva sustava, varijable okruženja, postavke performansi i korisničke profile za optimalne performanse sustava.

Oprez:promjene pomoću naprednih postavki sustava potrebno je izvršiti uz oprez jer netočne postavke mogu utjecati na stabilnost sustava.

Da biste otvorili napredne postavke sustava, možete koristiti jedan od sljedećih načina:

  • Potražite ga na izborniku Start

  • Upotrijebite tipkovni prečac +R, upišite SystemPropertiesAdvanced i pritisnite Enter

PRETPLATITE SE NA RSS SAŽETKE SADRŽAJA

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Želite dodatne mogućnosti?

Otkrijte Zajednica

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte tečajeve za obuku, saznajte kako zaštititi uređaj i još mnogo toga.

Alati za konfiguraciju sustava u sustavu Windows (13)

Prednosti pretplate na Microsoft 365

Alati za konfiguraciju sustava u sustavu Windows (14)

Obuka za Microsoft 365

Alati za konfiguraciju sustava u sustavu Windows (15)

Microsoft Security

Alati za konfiguraciju sustava u sustavu Windows (16)

Centar za pristupačnost

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na njih, pošaljete povratne informacije i čujete se sa stručnjacima s bogatim znanjem.

Alati za konfiguraciju sustava u sustavu Windows (17)

Pitajte Microsoftovu zajednicu

Alati za konfiguraciju sustava u sustavu Windows (18)

Microsoftova tehnička zajednica

Alati za konfiguraciju sustava u sustavu Windows (2024)

FAQs

How to do Windows self repair? ›

Restart the computer and click on Troubleshoot, then select Advanced Options and click on Startup Repair. Follow the prompts and choose an account. The repair process will scan the computer and attempt to fix any startup problems. If successful, the computer will automatically reboot.

How do I fix window system error? ›

How to Fix File System Errors in Windows 10 & 11
  1. Run the SFC and DISM Command Line Tools. ...
  2. Scan Your Hard Drive. ...
  3. Run the Windows Store App Troubleshooter. ...
  4. Check That the Windows License Manager Service Is Running. ...
  5. Reinstall Any Affected App. ...
  6. Set Up a New Local User Account on Windows. ...
  7. Restore Windows to an Earlier Date.
Feb 22, 2023

How to fix corrupted Windows? ›

If you think that your Windows installation is corrupted, there are a few things you can do to try to fix it:
  1. Step 1: Try System Restore. The first thing you should try is system restore. ...
  2. Step 2: Scan for Viruses/Malware. ...
  3. Step 3: Use the SFC /scannow command. ...
  4. Step 4: Reinstall Your Operating System.
Feb 7, 2023

How do you repair Windows without losing anything? ›

Use the installation media to reinstall Windows 10

Select Change to determine what to keep: Select one of the following options, and then select Next: Keep personal files and apps – This will preserve your personal data, apps, and settings.

How do I run Windows 10 automatically repair? ›

How to initiate startup repair from the desktop or lock screen
  1. Click Start.
  2. Click the power button icon.
  3. Press and hold down the Shift key and then click Restart. ...
  4. Select Troubleshoot.
  5. Go to Advanced Options > Startup Repair.
  6. After the startup repair process is complete, reboot the computer.

How do I force Windows to repair automatically? ›

  1. Manually boot your device into the Windows Repair Environment (WinRE). ...
  2. Hold F9/F12 until you see the Windows Repair Environment screen. ...
  3. In the Choose an option screen, select [Troubleshoot]①.
  4. In the Troubleshoot screen, select [Advanced options]②.
  5. In the Advanced options screen, select [Startup Repair]③.
Feb 6, 2024

How do I start Windows without automatic repair? ›

How to disable automatic repair
  1. Open Start.
  2. Search for Command Prompt, right-click the top result, and select the Run as administrator option.
  3. Type the following command and press Enter: bcdedit.
  4. Confirm the "reoveryenabled" and "identifier" values under the "Windows Boot Loader" section are set to "{current}" and "yes."
Nov 9, 2023

How do I force Windows into repair mode? ›

From the Windows Desktop:
  1. Select Start, Power, and then press and hold the Shift key while clicking Restart.
  2. Select Start, Settings, Update, and Security, Recovery. Under Advanced startup, click Restart now.
  3. At the command prompt, run the Shutdown /r /o command.
  4. Use the following steps to boot the System.

Top Articles
Crossword Solver - Enter Clues and Find Answers
Crossword Help - Find Missing Letters & Solve Clues
Happel Real Estate
Cecil Burton Funeral Home | Shelby, North Carolina
Osrs Tokkul Calculator
glizzy - Wiktionary, the free dictionary
Blowupgirls Thread
Pooch Parlor Covington Tn
Income statement – Definition, Importance and Example | Zoho Books
Madden 23 Playbooks Database
Foodsmart Jonesboro Ar Weekly Ad
Ravens 24X7 Forum
United Dual Complete Providers
Pokemon Infinite Fusion Good Rod
Jordanbush Only Fans
Voy Pageant Discussion
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Violent Night Showtimes Near The Riviera Cinema
Kaelis Dahlias
Roilog Com Payment
Ar Kendrithyst
Offsale Roblox Items are Going Limited… What’s Next? | Rolimon's
Spanish Flower Names: 150+ Flowers in Spanish
San Diego Terminal 2 Parking Promo Code
Pain Out Maxx Kratom
Craigslist Parsippany Nj Rooms For Rent
Zillow Group, Inc. Aktie (A14NX6) - Kurs Nasdaq - MarketScreener
Stellaris Remove Planet Modifier
Scythe Banned Combos
Unmhealth My Mysecurebill
Horned Stone Skull Cozy Grove
Ark Black Pearls Gfi
Davias Grille
Full Volume Bato
Wells Fargo Holiday Hours
Hendraheim Skyrim
Women On Twitch Go Without Makeup To Support A Fellow Streamer
Devil May Cry 3: Dante's Awakening walkthrough/M16
Does Iherb Accept Ebt
Obituaries Cincinnati Enquirer
Hingham Police Scanner Wicked Local
Melanie, Singer Who Performed at Woodstock and Topped Charts With ‘Brand New Key,’ Dies at 76
Clarksburg Wv Craigslist Personals
Ati Recommended Cut Scores 2023
10.4: The Ideal Gas Equation
Kayky Fifa 22 Potential
Dean of Students | Alcohol & Drug Policies
Dawat Restaurant Novi
Towne Pizza Carman Road
Privateplaygro1
XY6020L 6-70V CNC einstellbares stabilisiertes Spannungsnetzteil Konstantspannung Konstantstrom 20A/1200W Buck-Modul Bewertungen
Christian Publishers Outlet Rivergate
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated:

Views: 6630

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.